23.6.19

Hørt om Jomfru Marias synål?

Det hadde ikke jeg, i hvert fall. Så her skal du få et eventyr: Det var en gang en ond kjempe, en jutul, altså et ekte troll, som skulle hjelpe Olav den Hellige med å bygge en kirke på Avaldsnes. "Greier du det på én dag, skal du få både sola og månen i lønn", sa kongen hovmodig til trollet. Han visste jo at dét var umulig. Men om kvelden sto kirka ferdig, og kongen fikk et forklaringsproblem. Ikke ville han ofre både sol og måne til et troll, og ikke visste han hvordan han skulle gjøre det heller. Heldigvis hadde han i løpet av dagen fått høre trollets navn, og det visste jo alle, at om kristenfolket kalte på troll av ymse slag ved navn, så sprakk de. Så da trollet var i ferd med å legge den siste store steinen på toppen av kirka, ropte Olav den Hellige på det. Trollet mistet fotfestet i det det sprakk, falt og ble stående rett opp ned inntil kirkeveggen, helt forsteinet. Det var blitt til Jomfru Marias synål.

Ja sånn kan det gå, og samtidig får den røverhistorien markere tyvstarten på Richie the Cat's første hovedtur i 2019.
Vi er på Karmøy i Rogaland, nærmere bestemt på Avaldsnes, av enkelte historikere omtalt som Norges første hovedstad...
Tett inntil kirken, som kalles Olavskirken, står altså Jomfru Marias synål, en 7,2 meter høy bauta som nok har vært enda høyere. 'Synålen" har fått sitt navn for mange hundre år siden av noen som mistolket en runeinskripsjon på den, inskripsjonen har forlengst kapitulert for tidens tann. I dag hviler det en forbannelse over bautaen, altså det forsteinede trollet.
Det er nemlig slik, at den dagen den berører kirkeveggen, vil hele verden forgå. Så for hver gang bautaen har begynt å lute faretruende, har noen kappet av toppen på den. For å redde verden, selvsagt.

Om sykling og den slags følger det mange beretninger den neste uka. Richie the Cat og hans faste sykkelmakker, opptrekker, hare og gode venn, Herr Erling, er i god behold ankommet "Sildabyen", og sammen med sine to-hjulede følgesvenner klare for å legge Rogaland fylke for sine føtter. Eller snarere for sine sykkelhjul. 6 dager, 26 kommuner, completo. Vi skal blant annet besøke både Norges minste kommune etter folketall (Utsira), og Norges minste kommune etter areal (Kvitsøy). På samme tur.

Vi tok en søndagstur ut på det som er Norges 23.største øy (Karmøy) sånn dagen før den første dagen. På en slags oppvarming. Det var ikke rare turen, tettstedet Haugesund strekker seg langt inn i Karmøy kommune, selv om byen Haugesund er i Haugesund kommune, og Karmøy, som er en øy, har også en fastlandsdel tilhørende kommunen. Så da skulle vel forvirringen være på plass, tenker jeg.

Uansett, brått sto vi utpå Avaldsnes, tett inntil kirka, og speidet etter "synåla". Men for anledningen viste den seg å være godt gjemt i "høystakken". Hele kirka var nemlig pakket inn i plast, i forbindelse med en toårig restaurering, og alt vi måtte nøye oss med, var en plakett på kirkegården.
Akk, Herrens veier er uransaklige, også her.

En av Norges koseligste byer, Skudneshavn, ligger forresten på sydsiden av øya, men dit kunne vi dessverre ikke legge turen.
Vi forblir i Haugesund (byen, altså) til imorgen, da finner vi båten som skal ta oss et godt stykke ut på havet. Til et sted der de nettopp har funnet e.coli i drikkevannet, visstnok. Hm. Det går nok veldig bra. Mer om alt i morgen.
Bli med oss!

Avaldsnes kirke hadde rett
og slett gjemt "synåla".

... men historien fikk vi tross alt fortalt. 

Kveldsstund på Karmsundbrua
med utsikt over Haugesund. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar